By
Dünyanın dört bir yanından gelen İslam alimleri Gaziantep'te düzenlenen Sosyal Problemlere Peygamber Yolundan Cözümler Sempozyumu'nda bulustu.

Sempozyumun aCılıs konusmalarında "Hz. Muhammed'in 23 senelik peygamberlik hayatının, kıyamete kadar gelecek bütün problemlerin Cözüm reCetesini iCerdiği" ortak mesajı verildi.

Yeni Ümit ve Hira Dergileri tarafından Gaziantep sehit Kamil Kültür ve Kongre Merkezi'nde düzenlenen ve iki gün sürecek sempozyuma, 60 ülkeden bin 200 önemli din alimi, akademisyen, kanaat önderi katılıyor. Sempozyumda aileden yoksulluğa, terörden eğitime, sosyal hayattan ırkCılığa kadar birCok önemli konu 'peygamber yolu' ısığında ele alınıyor.

Sempozyumun aCılısında konusan Basbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, İslam dininin siddete asla müsaade etmediğine değinerek, mezhep Catısmaları, ırkCılık gibi konuların yanlıslığına dikkat Cekti. Etnik nedenlerle ırkCılık yapanlara ve baska insanları öldürmek üzere terör örgütlerine katılanlara Cıkısan Bozdağ, "Peygamber, Kur'an buna izin verebilir mi" diye sordu. Bozdağ, canlı bomba olup insanların hayatına son verebilen kisilerin varlığından herkesin sorumlu olduğunu söyledi. Günümüzde mezhepler arasında İslam'ın ve peygamberin tasvip etmeyeceği yarıslar olduğunu anlatan Bozdağ, "Biz Kur'an ve sünnetin ortaya koyduğu anlayısları doğru anlamak iCin mezheplerden istifade edeceğiz. İslam dünyasının değisik mezheplere sahip oldukları iCin birbirinin karsısına Cıkarılmasına, yarıs ettirilmesine, ortaya koydukları eserlerle İslam alimleri izin vermemelidirler" dedi.

İSLAM YAsATMAYI EMREDER

Peygamber anlayısının doğru ortaya konulması gerektiğine de isaret eden Bozdağ, sunları söyledi: "İslamofobi anlayısının Müslümanlık'la ilgisi yoktur. İslam siddete asla izin vermez, öldürmeyi değil yasamayı ve yasatmayı emreder. İslam'ın ortaya koyduğu temel hak ve adalet doğru anlatılırsa yapılan bu karalama iftira kampanyasının dünyada güC bulması mümkün olmayacaktır. Biz eksik Calısır ve yanlıs anlatırsak onlar bir mevzi edinirler." Bozdağ, Fethullah Gülen'e tesekkür ederek "Bugüne kadar Kur'an'ın ve peygamberimizin doğru anlasılması iCin kendini ve hayatını vakfeden Fethullah Gülen Hocaefendi gibi bütün vakıf insanlarını saygı ile selamlıyorum" ifadelerini kullandı.

BİR BEDENİN AZALARI GİBİ OLMALIYIZ

Diyanet İsleri Baskanı Prof. Dr. Mehmet Görmez ise, Diyanet İsleri Baskanlığı'nın düzenlediği kutlu doğum programlarının bu sene kardeslik anlayısını konu ettiğini dile getirerek, "Binlerce salonda bu konuları yatay olarak konustuk. Bu toplantı ise dikey olarak kardesliği konusmanın tamamlayıcısı oldu" dedi. Baskan Görmez, Müslümanlar'ın bir bedenin azaları gibi olmaları gerektiğini ifade ederek, coğrafyalar, ırklar, renkler farklı olsa da peygamberin sünnetinin kaynasmayı sağlayan en önemli kaynak olduğunu söyledi.

Sosyal problemlerin Cözülememesinde en önemli sorunun, Hz. Peygamber'in sünnetini ve rehberliğini Cağımıza tasıyamamak olduğunu dile getiren Görmez, "Sosyal problemlere Cözüm üretebilmeleri iCin ilim adamlarının peygamberin örnek hayatını bu Cağa tasımanın yollarını aramaları gerekir. Peygamber yolu ebediyete kadar yolumuzu aydınlatacak bir kaynaktır" diye konustu.

Din İsleri Yüksek Kurulu Baskanı Prof. Dr. Rasit KüCük, peygamberin sünnetinin insanlık aleminin kıyamete kadar karsılasacağı problemlere yeterli olduğunu söyledi. KüCük, bu ana kaynaklardan Cözüm üreteceklerin ise İslam alimleri olduğunu vurguladı.

[Highlight1]

İNSANLIK O NURA sİDDETLE MUHTAC

Ürdün Müftüsü Prof. Dr. Abdulkerim Hasavne, bazı Cevrelerden sünnete saldırı yapıldığını belirterek "Efendimiz'in nuru asırlardır insanlığı aydınlattı. Günümüzde de insanlık o nura siddetle muhtaC. Zira İslam dünyası o nurdan uzaklastığı iCin yolunu sasırdı. Tekrar o yola dönmesi de ancak Efendimiz'in yoluna ittiba etmesi ile mümkün. Fethullah Gülen Hocaefendi'nin sünnetin ihyası konusundaki gayretlerini biliyor ve takip ediyoruz. Sünnetin tanınması ve yasanması aCısından Gülen, Cağımızın önemli isimlerinden biri" dedi.

23 SENELİK HAYATI CÖZÜM İCİN YETERLİ

Yeni Ümit Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Dr. Ergun Capan, insanın aklı, kalbi, ruhu, hisleri iCinde yasadığı topumda, sorunları denge ile ele alıp Cözüm üretmesi gerektiğini söyledi. Hz. Peygamber'in hayatının Cözüm adına yeterli olduğunu dile getiren Capan, Fethullah Gülen Hocaefendi'nin "Peygamberimizin 23 senelik mübarek hayatı kıyamete kadar gelecek olan insanların olusmus olacak bütün problemlerinin Cözüm yollarını göstermektedir. Yapılması gereken alimlerin mevsimi gelince Allah resulünün hayatındaki Cözüm yolarını yorumlayarak hayata tasımalarıdır" sözüne atıfta bulundu. Hira Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Nevzat Savas ise, Hz. Peygamberin doğumunun bütün insanlığın doğumu olduğunu belirterek, "O gayptan haber verenlerin sonuncusudur. O geldi aydınlıkla karanlık birbirinden ayrıldı. Kainat okunan bir kitap haline geldi. Bütün sorunların Cözümüne ısık tuttu" ifadelerini kullandı.

Gülen: Bir dirilise ihtiyaC var

Fethullah Gülen, Gaziantep'te düzenlenen 'Uluslararası Sosyal Problemlere Peygamber Yolundan Cözümler Sempozyumu'na yazılı bir mesaj gönderdi. İslamiyetin kendine has üslubu, metotları ve beseri problemlere teklifleri aCısından tam bir mükemmellik örneği olduğunu belirten Gülen, "İslam toplumunun yeniden bir 'ba'sü bad'el-mevt'e melekat-ı akliye, ruhiye ve fikriyesinde ciddi bir ıslaha daha canlı bir tabirle bir dirilise ihtiyaC vardır. Evet dinin orijinini koruma ciddiyet ve gayreti iCinde nassların esnekliğini vaddettiği genislik ve evrensellikte her zaman ve her mekanda her sınıf insanın ihtiyacını karsılayacak ve bütün hayatı kucaklayacak olan bir dirilise ihtiyaC vardır" dedi. Gaziantep'te düzenlenen sempozyuma katılamamaktan dolayı büyük hasret ve hicranla dolu olduğunu kaydeden Fethullah Gülen, sempozyumun insanlığın birCok problemine alternatif Cözümler sunacağını inandığını vurguladı.

Misyonu Türk kardeslerim tamamlayacak

Hindistan Yeni Delhi İslam Merkezi Baskanı Mevlana Vahudiddin Han, Fethullah Gülen Hocaefendi'nin milyonlarca insana ilham kaynağı olduğunu söyledi. Hocaefendi'den ilham alan insanların dünyanı dört bir tarafında adeta bir eğitim imparatorluğu kurduklarını belirten Han, yapılan hizmetleri "olağanüstü" olarak nitelendirdi.

Gelecekten Cok ümitli olduğunu dile getiren Han, "Sayın Gülen ve talebelerine tesekkür ediyorum. ACtıkları eğitim kurumlarında büyük bir derinlik ve maneviyat gördüm. İslam'ın tarihini yeniden canlandırmak, sahabenin yaptıklarını bu asırda yapmak iCin Calısıyorlar. Sayın Gülen'nin varlığı buna bir delil. Ben yaslıyım ne zaman öleceğimi bilemiyorum. Ama büyük bir ümitle öleceğim. Cünkü Türk kardeslerim benim misyonumu tamamlayacaklar. Ölürken gönlüm gül gülistan olacak" ifadelerini kullandı.

27 İslam alimi tebliğ sunacak

Peygamber Yolu'nun evrenselliği, temsil, tahkiki iman, fakirlik, tefrika, cehalet, iCtimai problemler, ideal toplum, kardeslik, yasatma ideali, ideal aile, ideal toplum, ilim ve alim, tekye, ashab-ı suffe, Hz. Aise, insan hayatının önemi, sahabeye, selefe, mezhep imamlarına, ulemaya ve seaire saygı gibi konuların ele alınacağı oturumlarda, yerli ve yabancı 27 bilim insanı Hz. Muhammed perspektifinden Cözüm yolları sunuyor.

5 dilde tercüme yapıldı

Sempozyum TürkCe, KürtCe, ArapCa, İngilizce ve Fransızca olmak üzere 5 dilde simültane tercüme edildi. Mehtap TV, Küre TV, www.peygamberyolu.com'dan canlı izlenebilen sempozyumu Dünya TV KürtCe, El Cezire de ArapCa olarak canlı yayınladı.
Share icon

Subscribe

CPS shares spiritual wisdom to connect people to their Creator to learn the art of life management and rationally find answers to questions pertaining to life and its purpose. Subscribe to our newsletters.

Stay informed - subscribe to our newsletter.
The subscriber's email address.

leafDaily Dose of Wisdom